TEATRE



Lleó tolstoi 






Liev Nikoláievich Tolstói, va néixer a Iasnaia Poliana el 1828 i va morir en Astapoyo en 1910. Fill de noble propietari i d’una princesa. La seva vida va estar sempre dividida entre dos espais simbòlics que són la ciutat i el camp. Va quedar orfe molt jove i va passar a ser tutelat per unes tietes seves.

Es va matricular inicialment en la Facultat de Lletres de la Universitat de Kazan però va decantar-se pels estudis de Dret. En acabar-los, va tornar al món rural de la seva Iasnaia Poliana natal, on va viure una transformació profunda davant la misèria i la pobresa del poble camperol. A partir d’aquesta presa de consciència, va decidir dedicar-se a millorar i canviar les condicions opressives dels pobres. Després d’allistar-se en l’exèrcit i lluitar contra les guerrilles tàrtares, va renunciar a aquesta tasca i va tornar al seu pobre a descansar una curta temporada, així doncs, poc temps després, va decidir dedicar-se plenament a l’art de l’escriptura.

Va viatjar a França, Alemanya, Suïssa, on va rebre influències de les noves idees pedagògiques que van ser la base per obrir una escola per a pobres i fundar un diari dedicat a qüestions didàctiques i al que va anomenar Iasnaia Poliana. En la seva escola, l’educació era gratuïta, els alumnes podien entrar i sortir quan ho decidien i no aplicava el càstig com a mètode educatiu correctiu. La novetat, la seva crítica a la censura del moment i la seva reivindicació de llibertat per a tots/es va provocar la ira del govern que va ordenar el tancament d’aquesta escola.


Entre algunes de les seves obres podem destacar:


Guerra i pau (1864-1869)   












Ana Karenina (1875-1876)  











La sonata a Kreutzer (1890)   











La muerte de Iván Ilich (1885)











A més, va escriure alguns contes com per exemple:








Les tres preguntes







Cuentos para aprender a vivir 












El hombre de la camisa feliz      









                                                                                            



LA CAMISA DE L'HOME FELIÇ






ARGUMENT

Fa molt temps, Rússia, hi vivia un Tsar molt malalt. Els seus doctors havien provat de donar-li tot tipus de remeis i tractaments i com que el Tsar no millorava van decidir convocar a tots els metges, mags i guaridors de tot el món i van oferir una gran recompensa a qui curés al Tsar. Cap dels especialistes va trobar la solució, però un trobador va afirmar que coneixia el mal del Tsar:

“Aquest home no és feliç”

I el remei per aconseguir el remei que sanés el seu estat era el següent:

“Trobar un home feliç i que el Tsar es posi la seva camisa”

Semblava que tot estava solucionat i que seria molt fàcil trobar un home o dona feliç que els deixés la seva camisa per curar al Tsar. Així doncs, el consell reial va enviar un emissari reial a buscar la camisa que pogués guarir el Tsar. L’emissari es va preguntat: o puc trobar “l’home feliç?”
Seria el que té més diners?, però l’home més ric del món no era feliç. Estava preocupa en guanyar cada dia més i en què no li robessin.
Seria el que té més poder?, però l’home que més manava no era tampoc feliç. Estava preocupat en conquerir territori i en mantenir el seu poder.
Seria el més famós?, però l’home amb més èxit i conegut tenia estrès per les entrevistes, fama, operacions cirurgia i pel seu afany de ser cada dia més famós.
Seria el mes just?, però el millor jutge del món era un home corrupte.
Seria el més intel·ligent? Però aquest home tampoc era feliç, havia de demostrar constantment que era el mes  intel·ligent de tots.

Així que, desesperat i sense cap esperança, l’emissari va tornar al palau a fer saber el seu resultat. Però a prop del seu destí, va trobar una cabana feta amb quatre branques on hi havia un home molt content. Quan l’emissari li va preguntar com és que sense tenir res i sent tan pobre podia estar tant content: “perquè sóc un home feliç”, va contestar.
L’emissari va demanar-li doncs la seva camisa per tal de poder curar al Tsar, però la seva sorpresa va ser quan el home no va poder-li donar. No tenia camisa perquè no en necessitava.



I sense camisa d’un home feliç, no van poder salvar el Tsar.



                                                                                            



Adaptació companyia

Zum-zum teatre







La companyia de teatre lleidatana Zum-Zum Teatre, sorgida en 1994 amb la finalitat de potenciar la producció, projecció i promoció d’espectacles per a adults a partir de 4 anys, han produït i representat textos dels millors escriptors i dramaturgs de tots els temps:

Història d’un cavall



El Geperut de Notre-Dame






Frankenstein



La comèdia dels errors


A més, també ha posat en escena històries i contes de l’època moderna i contemporània com per exemple:



Pinotxo











La camisa de l’home feliç, Tolstoi








                                                                                            


REPRESENTACIÓ 07-11-2013 (TEATRE ESCORXADOR, LLEIDA)


Els/les alumnes de 4rt curs del Grau de Magisteri d’Educació Primària i els/les alumnes de 3er curs del Grau d’Educació Infantil van tenir la gran oportunitat d’assistir a la representació d’aquesta darrera obra, La camisa de l’home feliç, el dia 7 de Novembre del 2013 al Teatre de l’Escorxador (Lleida). 
























La companyia ha elaborat una guia didàctica destinada a mestres per tal de poder treballar l’obra. Aquesta inclou una introducció, una presentació de l’obra i de l’espectacle, així com una fitxa tècnica, història de la companyia de teatre Zum-Zum, biografia de l’autor (Lleó Tolstoi) i argument de l’obra, i finalment, una sèrie de propostes didàctiques per a treballar a l’aula a partir de l’obra.


Podeu consultar i descarregar la guia en la següent imatge:




                                                                                            





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada